27 червня, 2016

Про шлях створення органічного кластера на Рівненщині.


На питання відповідає Костянтин Січной - голова Громадської спілки "Органічна Україна Захід"
Яка мета створення ГС?

Основною метою, яку ставить перед собою ГС є створення органічного об’єднання (кластеру) з центром компетенції на Рівненщині. Таке об’єднання включатиме в себе органічних переробників, фермерів, представників громадськості та влади, науки та освіти, фінансові інституції (банки, грантові фонди). 

Що таке КЛАСТЕР?

Кластер - це перш за все географічно споріднені компанії та інституції, які працюють разом. Кластер утворюється там де є сильні підприємства, навколо яких будуть об’єднуватись фермерські господарства, наукові установи, консалтинг, влада, споживачі та ін.
Без великого бізнесу кластера не існує. Фінанси, що є генеровані бізнесом, це "кров" кластера. Без фінансів «тіло» кластеру (наука, влада, споживачі) мертве.
Кластер це комунікації! Менеджмент, який здійснює управління кластером повинен об’єднувати зацікавлені сторони і в першу чергу конкурентів.


Перші кластери з’явились в США. Батьком управлінських методик, які лягли в основу концепції кластера, вважається Майкл Портер професор Гарвардської школи бізнесу.


Де вже є подібні кластери?

Найкращий приклад утворення та успішного функціонування кластерів в економіках що розвиваються: Бразилія, Чіллі, Перу.
Як приклад усспішного органічного кластера можна навести польський кластер ЕКО Любельщина.
Варто зазначити, що Казакстан та Росія будують свою економіку за кластерним принципом.

В Україні зародки кластеру спостерігаються в м. Долина де свою успішну діяльність веде компанія Долина Агро. Тут ми маємо й фермерські поля, й лабораторію in-vitro, досвід впровадження складних інфраструктурних проектів з меліорації, підтримку та зацікавленість місцевої влади та канадських грантових фондів.


Костянтин, а чи є негативні приклади утворення, чи спроб утворення кластерів?

Є і нажаль їх достатньо. Наприклад ягодні обєднання в Сербії. ІЗ  лідерів в ЄС (до 2009 р.) до програшу польським кластерам (2012 р валовий збір в Сербії 80 тис. т. проти 125 тис т. в Польщі)
Причин цьому кілька:
  • відсутність різноманіття сортів, що призвело до втрат врожаю на третину.
  • відсутніст фітоконтролю, а як наслідок розповсюдження хвороб рослин.
  • слабкий рівень агроменеджмету
  • Чвідсутність інвестицій
  • слабка координація фермерських обєднань.
  • слабкий контроль якості.
І в Україні, на превеликий  жаль, є такі приклади - один із них в Тернопільській області (близько 200 фермерів вирощують ягоди, валовий збір 1 тис. тон. ) Де у зв’язку з відсутністю центру взаємодії періодично виникають конфлікти між фермерами та переробниками. Основний чинник негативної ситуації був закладений на початку проекту - кожен фермер закладав плантацію й далі залишався сам на сам зі своїми проблемами, ніхто не розумів майбутнього, не було правил гри та домовленостей.

Яка користь громаді від кластера?


Тут все просто. Користь від кластера як і від будь якого бізнесу це податки, соціалка. Хоча варто зазначити, що кластер несе специфічний ефект це - дисципліна, кожен учасник кластера визнає один центр і виконує його настанови.

Що на твою думку потрібно для побудови органічного кластера на Рівненщині?

Сильні підприємства, які є виробниками, чи переробниками органічної продукції і мають органічну сертифікацію, або прагнуть такими стати.
Наукові установи які здатні не лише займатися теорією, але й готові втілювати наукові здобутки на практиці.
Фінансові інституції та консалтингові компанії, які можуть зробити налаштування кластеру.
Фермери які поділяють цю ідею і готові працювати за правилами кластера з дотриманням найсуворіших міжнародних стандартів (органіка, Global GAP тощо).
Центр компетенції у вигляді громадської організації.

Органи місцевого самоврядування.

На які виклики ти очікуєш?


Брак знань із утворення кластерних систем. Хоча, консультаційну підтримку можуть надати KMBS та КластУА, але й вони лише піонери у цій царині.
Відсутність практичного досвіду. Помилки, що неодмінно будуть нас супроводжувати.

Цікавий іноземний досвід. Ми на разі не знаємо, як в реаліях виглядають подібні кластери в світі.

Скільки часу потрібно для побудови Кластера?

Більше мене хвилює не час, а розуміння того, як не просто буде написати стратегію кластеру та втілити її в життя. Ми визначили для себе термін у 5 років (один з факторів це мінімальні терміни по переходу на органічне господарювання 3-5 років в органіці).

Ти маєш однодумців у цій справі?

Так, це Віктор та Тетяна Кравчуки, Марина Худаніч.

Немає коментарів:

Дописати коментар